Languages

Projectomschrijving

De Noord-Hollandse Velsertunnel, de oudste rijkstunnel van Nederland, werd in 1957 geopend. 56 jaar later was hij dringend aan een opknapbeurt toe: de veiligheidsvoorzieningen waren verouderd en door het frequente vrachtverkeer was de bovenzijde van de tunnel sterk toegetakeld.

Vanaf 15 april 2016 werd het verkeer van de Velsertunnel negen maanden lang omgeleid door de Wijkertunnel. Tijdens een omvangrijke renovatie werden de technische installaties en de vluchtwegen vernieuwd. Verder kwamen de vluchtdeuren op kortere afstand van elkaar te liggen. De ventilatietorens maken nu geen onderdeel meer uit van het vluchtplan. De doorrijhoogte werd zo’n twaalf centimeter groter, waardoor vrachtwagens minder snel vast komen te zitten in de tunnelbuizen. Het wegdek kreeg tegelijk nieuw asfalt.

Voor het ventileren van de tunnelbuizen werden zowel aan de zuid- als noordzijde ventilatieschachten gebouwd. De lage schachten dienen voor de invoer van verse lucht en hebben een hoogte van ca. 16 meter boven het maaiveld. De hoge schachten, bestemd voor de afvoer van verontreinigde lucht, steken ca. 31 meter boven het maaiveld uit. De inwendige doorsnede van alle schachten is ca. 3 meter. Ze zijn van boven afgesloten met een betonplaat. Elke schacht loopt aan de bovenzijde iets naar voren uit en is bovenin voorzien van totaal 50 openingen, bestaande uit vierkante betonnen kokers. In de volksmond worden zo ook de ‘hyacinten’ genoemd. De ventilatiegebouwen zijn opgenomen in de Top 100 van Nederlandse monumenten uit de wederopbouwperiode 1940-1958 en staan sinds 2014 op de Rijksmonumentenlijst.


Onze aanpak

Bouwconsortium Hyacint, het consortium dat gevormd werd door Besix, Dura Vermeer, Spie en Croon Elektrotechniek, kreeg van Rijkswaterstaat negen maanden de tijd om de tunnel aan te passen aan liefst 5.000 nieuwe veiligheidseisen.

De beperkte uitvoeringstijd zette het team ertoe aan om de werkzaamheden aan de Velsertunnel met chirurgische precisie voor te bereiden. In 12 zogeheten ‘scrum’-sessies bespraken gespecialiseerde teams van de Bouwcombinatie en opdrachtgever Rijkswaterstaat elk detail van de aanvraag. Infranea werd in dat stadium reeds betrokken vanwege de expertise op vlak van 3D-ontwerpen en Bouw Informatie Management (BIM). Met behulp van 3D puntenwolken (3D scans) werd eerst een 3D-model gemaakt van de bestaande Velsertunnel.

In dat model gingen aannemers en onderaannemers samen aan de slag en ondersteunde Infranea het volledige team door alle nieuw te maken en te plaatse objecten minutieus te ontwerpen in 3D inclusief de raakvlakken met het profiel van vrije ruimte te monitoren. Het intensieve gebruik van deze techniek voorkwam maar liefst 1.032 complicaties.

Het BIM model werd eveneens omgezet in een Virtual Reality (VR) omgeving teneinde bepaalde verkeerskundige aspecten te kunnen toetsen en werd deze ook voor het eerst gebruikt in een prototype van een zgn. ‘Digital Twin’ om de operationele software van de tunnels reeds in een vroeg stadium virtueel te kunnen toetsen. Dankzij deze minutieuze voorbereiding was de Velsertunnel in een recordtijd van 5 maanden af.

Het renovatiewerk werd bekroond met de Betonprijs 2017 in de categorie Restauratie/reparatie.

Infranea ontving in 2017 voor het inzetten van BIM op dit project de ‘EBP BIM Award Infrastructure’ in de Benelux.

Doorlooptijd

Start: 2016

Eind: 2017

Opdrachtgever

Rijkswaterstaat

Partners

Bouwcombinatie Hyacint (Besix, Dura Vermeer, Spie en Croon Elektrotechniek)

Budget

67 miljoen

Projectcoördinator

Kees Neele (BIM Manager / Ontwerpleider)

Alles komt goed …

Kees Neele (BIM Manager / Ontwerpleider)

Ja, contacteer mij

Sluit het formulier