De Coentunnel (1966) is een tunnel onder het Noordzeekanaal in het westen van Amsterdam, waar de ringweg A10 doorheen loopt. De tunnel was in 2013-2014 een jaar lang gesloten wegens renovatie.
De tunnel is genoemd naar de nabijgelegen Coenhaven, die op zijn beurt vernoemd is naar de VOC gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen. De tunnel is 1283 meter lang, waarvan 587 meter in een gesloten tunnelbak. De tunnel verbindt de Zaanstreek met Amsterdam-West. Het laagste punt van de tunnel bevindt zich op 22 meter onder het NAP.
De tunnel kon in het van begin de 21e eeuw de toenemende verkeersintensiteit nauwelijks meer aan, wat leidde tot toenemende files in de spits. Daarom werd van september 2009 tot mei 2013 de Tweede Coentunnel gebouwd, die op 13 mei 2013 geopend werd. De tweede Coentunnel ligt ten oosten van de eerste tunnel en verbindt de A8 met de A10-West. Op het moment dat de tweede tunnel klaar was, ging de eerste tunnel dicht wegens renovatiewerkzaamheden. Op 21 juli 2014 werd de gerenoveerde Coentunnel weer opengesteld.
Infranea heeft gedurende de renovatie van de Eerste Coentunnel de aannemerscombinatie ondersteund met de uitwerking van het 3D geometrische (weg)ontwerp, inclusief optimalisaties van alignementen en dwarsprofiel rekeninghoudend met raakvlakken met andere disciplines in functie van profiel van vrije ruimte. Daarnaast is Infranea voorloper geweest om als eerste partij in Nederland BIM toe te passen voor de renovatie van een tunnel. Uitgangsdata was een 3D puntenwolk op basis waarvan de bestaande situatie in beeld is gebracht met verdere detailengineering rond installaties, afwatering, drains ter plaatse van de zinkvoegen en afvoersystemen. Het BIM model deed dienst voor maatvoering en controles op afwijkingen.
Start: Maart 2011
Eind: Juni 2014
Coentunnel Construction Company
Eu 66.423
Jaap de Boer