Languages

Projectomschrijving

De Tweede Coentunnel is een tunnel onder het Noordzeekanaal, ter capaciteitsvergroting aangelegd naast de al veel langer bestaande Eerste Coentunnel (1966). De tunnel is in 2013 geopend en is onderdeel van de A10, de ringweg rond Amsterdam.
De Tweede Coentunnel is in combinatie met een nieuwe autosnelwegverbinding, de Westrandweg, tussen de Coentunnel en knooppunt Raasdorp gebouwd, als verlenging van de A5. De tunnel is ingericht als drie vaste rijstroken richting Zaanstad en twee wisselstroken die beschikbaar zullen zijn in de rijrichting waarin het op dat moment het drukste is.

Doel van de Tweede Coentunnel is het verminderen van de dagelijkse files voor de Coentunnel op de A8 (in de ochtendspits) en de A10-West (in de avondspits). Hiermee is de bereikbaarheid van Amsterdam vanuit het noorden van Noord-Holland fors verbeterd.
De totale tunnellengte van de nieuw gebouwde Tweede Coentunnel bedraagt 1312 meter. De lengte van het gesloten tunneldeel bedraagt 764 meter. De tunnel bestaat uit 4 tunnelelementen van elk 178,5 meter lengte. De afgezonken tunnellengte bedraagt 714 meter. De open toerit noordzijde heeft een lengte van 183 meter. De open toerit zuidzijde (kunstwerk) heeft een lengte van 273 meter. De Tweede Coentunnel bestaat uit twee verkeersbuizen en een middentunnelkanaal. Het middentunnelkanaal is horizontaal gescheiden in een diensttunnel (boven) en een vluchtgang (beneden). De Tweede Coentunnel bestaat uit 51 tunnelmoten per wand, waarvan het grootste deel al in het bouwdok vast met elkaar verbonden was. Daarna is de tunnel in vier delen aangevoerd en afgezonken.

De bouw van de tunnelelementen werd in het voorjaar van 2009 begonnen in het bouwdok van Rijkswaterstaat te Barendrecht. Eind mei 2011 lagen alle vier tunnelelementen op hun definitieve plaats. De Tweede Coentunnel is op 13 mei 2013 in gebruik genomen.


Onze aanpak

Infranea heeft gedurende de realisatie van de Tweede Coentunnel de aannemerscombinatie ondersteund met de uitwerking van het 3D geometrische (weg)ontwerp gedurende de fase Definitief Ontwerp (DO) en Uitvoerings Ontwerp (UO), Ontwerp faseringen, Site Engineering en Systems Engineering.

Doorlooptijd

Start: Januari 2010
Eind: Maart 2012

Opdrachtgever

Coentunnel Construction Company

Budget

Eu 594.290

Projectcoördinator

Jaap de Boer

Vóór de renovatie stond de Coentunnel permanent in de top 10 van Nederlandse files. Nu is hij zelfs niet meer te bespeuren in de top 50.

Jan Van Steirteghem (Project Manager, BESIX)

Ja, contacteer mij

Sluit het formulier