Languages
Project

Fehmarnbeltverbinding

Kopenhagen, Denemarken

Projectomschrijving

De bouw van ’s-werelds langste afgezonken tunnel is begonnen.  De 18 km lange gecombineerde weg- en spoortunnel tussen Duitsland en Denemarken wordt 9 meter hoog en 43 meter breed en zal de handel en het toerisme in Noord-Europa bevorderen. Aan Deense zijde wordt een fabriek gebouwd voor de 200 meter lange prefab betonnen tunnelelementen, die worden afgezonken om de vaste verbinding te vormen tussen de regio Lolland Falster in Denemarken en de Duitse deelstaat Schleeswijk- Holstein. Het project zal op het hoogtepunt van de activiteiten 2.000 medewerkers tellen. Deze nieuwe infrastructuurvoorziening, een van de belangrijkste projecten in uitvoering in Europa, zal de reistijd tussen de Duitse en Deense kusten verkorten tot slechts zeven minuten per trein en tien minuten per auto, in plaats van de huidige reistijd van een uur per veerboot of een omweg van 160 km per auto. het project zal naar verwachting medio 2029 worden opgeleverd.


Onze aanpak

Infranea is betrokken geweest tijdens de tenderfase bij het project, m.n. gericht op BIM, Systems Engineering en Visualisaties in opdracht van de aannemerscombinatie Fehmarn Link Contractors (FLC), bestaande uit VINCI Construction Grands Projets, Per Aarsleff Holding A/S, Soletanche Bachy International, CFE, Dredging International NV, Wayss & Freytag Ingenieurbau, Max Bögl Stiftung & Co, BAM Infra en BAM International. Consultant: COWI.

Integrale projectbeheersing (IPB)  is een middel voor het beheersen van de risico’s en het aantonen dat er gemaakt wordt, wat er is gevraagd. Vanuit de integrale verantwoordelijkheid is daarom het toepassen van Systems Engineering een must.  Ondersteunend aan deze processen is een informatie- en configuratiemanagementproces uitgewerkt, welke de grondslag legt voor het data- of informatiemodel van het informatiesysteem dat  geïmplementeerd zou worden na gunning ter ondersteuning van de  projectprocessen (denk aan Configuratie Management Database, Document Management, Relatics, etc.). Dit hele informatiesysteem was dusdanig van opzet dat we gingen werken vanuit het ‘single source of truth’ (SSOT) principe. 

Door het gecentraliseerde beheer van alle data en informatie ging het systeem ook het centrale punt van kwaliteitscontrole binnen het project vormen. Door middel van gebruiksvriendelijke goedkeuringsprocedures zouden producten zoals 3D disciplinemodellen en het BIM getoetst en vrijgegeven worden.

Ter ondersteuning van de projectaanpak en voorziene innovaties, zijn er gedurende de tender ook een 3-tal animatie films gemaakt. Eén met betrekking tot de logistieke invulling van het bouwterrein, één rond het robuuste productie- en logistieke proces van de tunnelelementen en als laatste een animatie met betrekking tot het afzinkproces van de elementen. Een compilatie van deze films wordt onderstaand getoond.

Doorlooptijd

Start: 2014

Eind: 2014

Opdrachtgever

Fehmarn Link Contractors

Partners

VINCI Construction Grands Projets

Per Aarsleff Holding A/S

Soletanche Bachy International

CFE

Dredging International NV

Wayss & Freytag Ingenieurbau

Max Bögl Stiftung & Co

BAM Infra en BAM International

Budget

N/A

Naast de risico-gestuurde BIM aanpak is er veel lof voor de animaties die wij geproduceerd hebben. Gedurende de tender hebben zij visueel ondersteuning gegeven aan de uitwerking van een aantal optimalisaties in het bouwproces maar ook in het doorvoeren van innovaties. De animaties zijn erg waardevol gebleken gedurende de tenderfase van het project en onderscheidend geweest in de communicatie

Jaap de Boer (BIM Adviseur)

Ja, contacteer mij

Sluit het formulier