Op basis van hun ervaringen op het project Aalter – Beernem (België) , zoeken Angus, Jeroen en Jens naar antwoorden.
Op het project zette Infranea een team van een zestal digital engineers in, waarvan drie voltijds: Angus (3D-ontwerp en BIM-coördinatie), Jeroen (Infrastructuur) en Jens (Kunstwerken). We vroegen hen hoe zij als digital engineers onderling samenwerken, welke voordelen dat oplevert voor de klant en wat we daaruit kunnen leren voor toekomstige projecten.
Het belang van een juiste inschatting vooraf
Infranea is voor het project Aalter – Beernem, gegund door opdrachtgever TUC RAIL aan BESIX Vlaanderen, pas laat in het ontwerpteam opgenomen, zo blijkt. De ontwerpopdracht voor de aanleg van een derde en vierde spoor tussen Gent en Brugge, bleek een stuk groter en complexer dan aanvankelijk ingeschat. Daarom moest de klant (BESIX, n.v.d.r.) dringend op zoek naar versterking. “Het moest Infranea zijn”, lacht Angus. Angus, Jens en Jeroen hadden als team al verschillende keren samengewerkt met BESIX. “Ze hadden vertrouwen in ons en ze wisten dat we snel inzetbaar waren, dankzij onze ervaring met hen op andere projecten.” Al snel bleek dat niet enkel de klant, maar ook Infranea de hoeveelheid werk had onderschat. De uitdaging was om het project op de rails te houden…
Terug naar de tekentafel
Vooral in België blijkt dat de klant dikwijls nog tekeningen in PDF vraagt. Angus brengt daar begrip voor op: “Het zijn heel slimme engineers in België, maar ze houden vast aan het idee om met de tekeningen op tafel uit te leggen aan mensen wat er gebouwd moet worden.” Ook voor dit project moest het team van Infranea de bestaande ontwerpen voor infra en kunstwerken afwerken en dan de tekeningen opleveren. “Dat was een groot leerproces voor ons als 3D-ontwerpers”, zegt Angus. “De grote uitdaging was om goed te begrijpen wat de klant en de opdrachtgever wilden. We weten nu hoe we zo’n proces moeten aanpakken en we kunnen dat heel efficiënt doen.”
2D of 3D? Dat is de vraag.
De BIM-coördinatie werd uitgevoerd in CAD omdat er veel tekeningen moesten gemaakt worden. Bij Infranea proberen de digital engineers in principe BIM-coördinatie in 3D te doen. Dus besloot BESIX om het ontwerp van TUC RAIL volledig opnieuw in één integraal BIM-model vorm te geven, maar BESIX Vlaanderen had hiervoor niet de nodige ervaring”, legt Angus uit. Jeroen vult aan dat het niet zo evident is om uit 3D opnieuw de klassieke 2D-tekeningen te halen. “We hebben geleerd om dat proces van 2D naar 3D en omgekeerd te versnellen, niet enkel in infra maar ook voor kunstwerken”, vertelt hij. Jens vult nog aan dat ze graag al vanaf het ontwerpproces inspraak krijgen. “We kunnen dankzij onze ervaring ook in de ontwerpfase veel betekenen.” Infranea vroeger betrekken in de ontwerpfase, zou een goede zaak zijn, ook volgens Jeroen.
Vier klanten op één project
Infranea werkt dikwijls op grote projecten waarin tijdelijke handelsvennootschappen (THV) worden opgezet met verschillende partners. Om dat duidelijk te maken, geven de heren aan dat ze in totaal voor vier “klanten” werkten op het project Aalter – Beernem: BESIX nv (ontwerp van kunstwerken), BESIX infra (ontwerp van infrastructuur), BESIX uitvoering (planning- en budgetcontrole) en TUC RAIL (opdrachtgever). “Ook moeten we onze eigen management hier intern ook tevreden houden”, lachen ze alledrie. “En dan hebben we het nog niet over onze vrouwen gehad”, vult Angus aan. Een lachsalvo volgt…
Samenwerken vanop afstand
Normaal zitten alle projectmedewerkers en dus alle disciplines fysiek samen in één groot kantoor. Zo kan je heel snel op de bal spelen en snel beslissingen nemen. Voor het project Aalter – Beernem werd om allerlei redenen beslist om apart te werken en maar één of twee keer per week samen te komen. Angus bekijkt die uitdaging op een positieve manier: “het heeft ons geleerd om nog beter te communiceren met onze klanten als we niet samen zitten.” Het team van Infranea zocht en vond innovatieve oplossingen voor een betere samenwerking vanop afstand, zowel met elkaar als met de klant. Google biedt bijvoorbeeld via Meet en Drive heel wat mogelijkheden om efficiënt te communiceren.
80% zijn soft skills
“Soft skills is 80% van de opdracht”, zegt Angus. “3D Engineering is ons vak en dat hebben we onder de knie, maar de communicatie binnen een community van zo’n omvangrijk project, dat is voor ons de echte uitdaging.” Alledrie beamen ze dat het vooral gaat om de bekommernissen en de behoeften van de klant goed te begrijpen. Een moeilijke evenwichtsoefening van geven en nemen, geven ze toe. Jeroen geeft nog aan dat ze als digital engineers in feite altijd méér doen dan oorspronkelijk gevraagd, bijvoorbeeld nemen we ook verkeersveiligheid en onderhoud mee in ons ontwerp.”
Een agile team met een duidelijke structuur
“Alles valt of staat met een goede voorbereiding”, zegt Jens. “Niet enkel wat betreft het digitale of het model, maar ook het compleet plaatje juist inschatten. Patricia werkte vanuit ons kantoor in Valencia, Jeroen vanuit Hasselt, Angus vanuit Gent en ik vanuit Antwerpen. We hebben dan een manier gevonden om toch snel en krachtig met elkaar samen te werken.” Jeroen vult verder aan: “We blijven daarbij altijd klantgericht en met de focus op het eindresultaat. Die wendbaarheid zie je elders minder. Van zodra er iets verandert, dan loopt het in het honderd.” Het team van Infranea voelt zich als een vis in het water, precies wanneer een project verandert en moeilijker wordt. Want hun passie voor digital engineering betekent dat ze altijd oplossingen zoeken voor de problemen die hun pad kruisen. Een klein, wendbaar team dat alle disciplines combineert met passie voor digital engineering, dat lijkt de succesformule bij Infranea. Jeroen ziet dat in grote bedrijven er verschillende afdelingen zijn voor infra (wegen) en civiel (kunstwerken) bijvoorbeeld. Bij Infranea zitten die disciplines, alsook de skills voor de tools Civil3D en Revit, gecombineerd binnen een klein team dat goed op elkaar is ingespeeld. “We proberen agile te werken met een duidelijke structuur”, verklaart Angus.
Leren is een no-brainer bij Infranea
“Je moet verslaafd zijn aan bijleren”, zegt Jeroen. Angus treedt Jeroen bij: “We geraken heel snel verveeld. We hebben dus constant veranderingen en nieuwe uitdagingen nodig. Als we enkele keren hetzelfde getekend hebben, dan worden we dat snel beu en zoeken we manieren om dat sneller en efficiënter te kunnen doen.” “Dat is echt de filosofie die niet enkel ons team, maar heel Infranea typeert”, vult Jens aan. Infranea werkt daarom intern, over de projecten heen, met kennis-teams rond specifieke skills. Binnen die teams wordt naar oplossingen gezocht op de vragen die via de projecten binnenkomen. Als de kennis niet in huis is, dan wordt een opleiding gevolgd, een expert aangeworven of tijd vrijgemaakt om zelf een innovatieve oplossing te bedenken. Zo typeert Infranea zich als netwerk-organisatie, met talrijke interne en externe vertakkingen, wat haar de nodige veerkracht geeft om dynamisch in te spelen op nieuwe uitdagingen.
Wat maakt een Infranea-team uniek?
“Ik heb dit nooit eerder gezien in mijn 30-jarige ervaring als engineer”, zegt Angus. “We zijn bij Infranea allemaal gepassioneerde digital engineers en we slagen er in om onze jobs interessanter te maken door ons werk zelf te engineeren bij wijze van spreken. De dingen die niemand graag doet, kunnen wij sneller doen dankzij innovatie en dat houdt het leuk en spannend.” Tijdens het gesprek beamen ze alledrie dat een team bij Infranea een unieke formule is van verschillende disciplines, ervaringen, achtergronden en ook karakters. De passie voor digital engineering is de lijm die het geheel bij elkaar houdt.
Wat geleerd uit dit project?
Als 3D-ontwerpmanager en BIM-coördinator op dit project antwoordt Angus: “Het is de eerste keer dat TUC RAIL een dergelijke omvangrijke opdracht heeft uitbesteed en het is dus een leertraject geweest voor iedereen. Bij een volgende gelegenheid willen we de aanpak terug een heel stuk verbeteren – dat zit in onze DNA. We gaan nog meer, vanuit onze adviserende rol, ijveren om de focus te houden op wat onze klant wil als eindresultaat. De vraag blijft dan: “Wat draagt er bij tot dat eindresultaat?”. Al de rest is verloren energie… We moeten minder als twee teams en nog meer als één team samenwerken.” Die leerpunten delen de teamleden dan intern en ook met de klant op de geijkte evaluatiemomenten.
Wat brengt de toekomst voor digital engineers?
Jeroen voelt aan dat er een kantelpunt is wat betreft digital engineering. “Ik draai al 15 jaar mee en voel dat zo aan, maar er is nog een weg af te leggen. Soms wil een klant nog 2D als eindproduct, maar dat is aan het veranderen.” Angus vult aan: het is interessant dat klanten beginnen te vragen naar hoe ze meer kunnen halen uit onze 3D-modellen. Ze moeten onze data beginnen te begrijpen en te gebruiken. Dan gaan ze de tekeningen en PDF’s loslaten en door de 3D-modellen lopen. Dat opent een wereld van mogelijkheden op het vlak van forecasting, clash-detectie, VR, big data, IoT, enzoverder. Die mogelijkheden moeten we gewoon laten zien en dan wordt het duidelijk voor de klant. We moeten natuurlijk niet te snel willen gaan. We snappen dat klanten soms nog een tekening op de muur willen hangen. Soms gaat het te snel. We moeten de klant eerst leren stappen voor we gaan lopen. Er volgen nog enkele voorbeelden zoals AWV, Aquafin, Infrabel en grote Europese projecten die 3D-modelling als eis gaan opnemen in de contracten. “Er komt dus meer werk op ons af, want ook klassieke aannemers moeten nu een 3D-model afleveren. De komende jaren gaat dit nog verder en sneller evolueren”, besluit Angus.
Een raad voor nieuwe digital engineers?
Jens ziet met de verdere digitalisering dat veel van zijn jongere vrienden afstuderen als programmeur of it-er. Hij ziet daarin een toekomstbeeld dat veel mogelijkheden biedt qua software development voor de engineering-sector. Angus reageert dat hij een nieuwe generatie digital engineers ziet die razendsnel werken met de computer, maar de ontwerptechnische vakkennis blijft essentieel, alsook de skills om te doorgronden wat de verwachtingen zijn van de klant. Jeroen vult aan: “luister goed naar de verwachtingen. Je kan je eigen ding doen, ook in omstandigheden die constant veranderen, maar er zijn enkele structuren en logische principes die je moet blijven toepassen – los van welke tool je gebruikt. Jens formuleert het als volgt: “als je met pijl en boog wil schieten, neem dan eerst de tijd om goed te mikken. Het is niet erg als de pijl afwijkt van de roos, het team van Infranea bedenkt oplossingen om de pijl terug op koers te brengen.” Met deze rake tips van drie wijze digital engineers ronden we het interview af.
20/06/2019