‘Ik zou niks anders meer willen’
Eind goed, al goed, is het begin van het verhaal van Christian Stolwijk (35) uit Waalwijk, met thuis twee kids en zijn vriendin. Hij werkt tegenwoordig als BIM Engineer bij Infranea. Dit is de baan waar hij stiekem al jaren van droomde. “Ik voel me hier helemaal thuis, dat voelt heel goed. Zowel bij het bedrijf als bij de projecten waar ik in zit. Ik zou niks anders meer willen.”
Kortgeleden had hij het eindgesprek met zijn Evoke Relatie Manager Lennart en binnenkort zal hij worden overgenomen door Infranea. Wie weet zit er zelfs een vast contract in. De toekomst lacht hem toe, dankzij de keuze die hij zo’n anderhalf jaar geleden maakte. Er moest een carrièreswitch komen.
Carrière switch na 7 jaar Technisch Tekenaar
Christian: “10 jaar geleden studeerde ik af op de studie Urban Design. Een pittige studie, maar na een paar jaar mocht ik mezelf dan Urban Designer noemen. Toch was mijn eerste baan niet in de stedenbouw. Ik hield vooral erg van het technisch tekenen in AutoCAD, en daar was ook veel vraag naar, in de economische crisis die toen heerste. Dus zocht ik daarop in vacatures.”
Wat dat opleverde?
Eerst een baan als Technisch Tekenaar bij een civieltechnisch bedrijf – dat bleek al vrij gauw niks te zijn – en daarna een functie als Grafisch Vormgever bij een stans- en laserbedrijf, vanwege zijn affiniteit met vormgeving en productontwikkeling. “Daar ben ik uiteindelijk 7 jaar gebleven. Ik heb er veel geleerd, had leuke collega’s, maar er miste iets. Ik wilde meer leren, verder groeien, richting 3D modelleren. En het civiele stukje miste ik ook. Helaas bleek er geen ruimte om te groeien binnen dit bedrijf, dus zocht ik verder.”
Zoektocht naar dé civiele baan
Dit keer een zoektocht in het oerwoud aan vacatures in de civiele branche; weer een heel nieuwe wereld voor Christian. Het moest nu een duurzame keuze worden. Een plek die zeker past, om te groeien en om te blijven.
‘Ik wist het meteen. Dit is wat ik wil.’
De klik tijdens de kennismaking bij Infranea was meteen wederzijds. “Wat ik mooi vond, was dat 3D bij hen altijd voorop staat in projecten. Hun filosofie: eerst in 3D modelleren, anders kom je verderop problemen tegen. Dat beviel me wel. En het feit dat ze veel van hun projecten ook in Augmented en Virtual Reality uitwerken voor klanten. Heel vooruitstrevend.”
Of het een probleem was dat Christian een starter was in deze functie en branche? Zeker niet.
“Zo’n carrière switch is echt een kwestie van jezelf in het diepe gooien. Ik weet niet precies waar ik terecht ga komen, en op de plek waar ik terecht kom weten ze ook niet zeker wat ze in huis halen. Bepaalde software en branche kennis beheers ik niet. Het is dan mooi om te zien dat Infranea daar doorheen kijkt en in mij investeert. Het werd mij in dat eerste gesprek meteen duidelijk dat ze graag investeren in nieuw talent. Je persoonlijkheid en werkethiek zijn zeker zo belangrijk als je cv. De know-how kan aangeleerd worden, dat eerste niet. Dat zit in je.”
Dus verwelkomt Infranea Christian met open armen, en kan het echte werk beginnen. Eindelijk.
Aan de slag als verse BIM Engineer
“Ik startte als BIM Engineer in het project Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat. BIM staat hier voor Bouwwerk Informatie Model. Dat is waar ik aan werk, als technisch ontwerper. In mijn eerste project betekende dat 3D modellen terug vertalen naar 2D tekeningen voor klanten. Bedoeld als presentatie aan de opdrachtgever, voor dwarsprofielen en lengteprofielen. Om te zien of alles klopt of er iets moet worden bijgeschaafd. – Nog niet meteen het 3D modelleren, maar wel een heel interessant eerste klus voor mij, aan een grootschalig infrastructureel project. Daar zit veel meer uitdaging in.”
De eerste stappen zijn gezet. En ze bevallen. De volgende wens: écht 3D modelleren. Maar daarvoor mag er nog wat persoonlijke ontwikkeling plaatsvinden. Dus volgt Christian onder andere de training Civil 3D basis.
“Het is toch echt anders, van 2D tekenen naar 3D modelleren. De software lijkt op AutoCAD, maar het is toch echt een andere manier van werken. Bij 2D maak je een tekening opgebouwd uit lijntjes cirkels, blokjes en opvulling, simpel gezegd. Bij Civil 3D werk je bijvoorbeeld met alignementen: de as van de weg, waar je dan weer profielen (sub-assemblies) aan ophangt.”
Aan het eind ontvangt Christian een officieel certificaat en is de training afgerond. Klaar voor de volgende stap; meteen een flinke klapper. “Nu ben ik echt 3D modelleur, in mijn tweede project: het opnieuw vormgeven van de Ring om Antwerpen.”
3D Modelleur Ring Antwerpen
Christian over zijn meesterlijke eerste 3D modelleringsproject – ‘Welkom bij het grootste Antwerpse infrastructuurproject van de eeuw’, klonk de eerste ontmoeting – en zijn rol hierin: “Het staat altijd vast rondom Antwerpen, dat weet iedereen. Dat wordt nu opgelost voor de toekomst. De Ring ligt nu heel hoog ten opzichte van de stad, met veel bruggen en fly-overs. Daarmee vormt het een blokkade tussen het oude centrum en de buitenwijken. De verbinding is weg, doordat al die infrastructuur er doorheen loopt. Het masterplan is nu om de hele Ring te verdiepen in een tunnelbak, met daar overheen groene parkzones. Het idee is dat bewoners dan gemakkelijker de fiets pakken naar de binnenstad. Het maakt de stad meer een geheel, reduceert autogebruik en lost de drukte op dit punt op.”
Een heel mooi project, waar het ontwerp al van klaar ligt. Tijd voor Christian en zijn team om het ontwerp in de bestaande situatie te passen, zodat het klaar is voor de omgevingsvergunning aanvraag.
Wat dat betekent?
“Je moet voor zo’n vergunning aantonen dat het ontwerp voldoet aan de eisen van de omgeving, qua geluidsoverlast en veiligheid bijvoorbeeld. Zo kijken we waar de weg precies moet komen, waarbij je let op hoogte en andere uitdagingen. Of naar de overkapping van een gasstation bijvoorbeeld, die ik heb uitgetekend. Dat gasstation komt straks onder een tijdelijke brugverbinding te staan. Als er een ongeluk gebeurt en een vrachtwagen stort daar van de brug af om te landen op dit station, dan heb je natuurlijk een probleem. Dat wordt allemaal uitgedacht en ontworpen. Ik moet daarbij nu de dwarsprofielen en lengteprofielen aangeven, om voor de vergunning te laten zien hoe zo’n overkapping eruit komt te zien.”
Michel Dekker, BIM manager en directe leidinggevende van Christian bij Infranea: “Christian maakte vanaf het eerste moment indruk. In ons kennismakingsgesprek toonde hij een compleet portfolio van zijn werk. Dat viel in goede aarde, zo goed als hij was voorbereid. Daarna was de klik er meteen met het projectteam en hij leek er vanaf dag één lekker in te zitten. Van zijn projectleider begreep ik dat hij meteen al met goede kritische vragen kwam, daar houden we van. Dat toont senioriteit. Voor de eerste testen is hij dus met vlag en wimpel geslaagd, en sindsdien is het niet anders. We zijn erg blij met Christian. Doe ons nog maar een dozijn van dit soort professionals!”
Mijn tip klinkt hetzelfde als de interne bedrijfsfilosofie van Infranea: ga fouten maken. Daar leer je van, zo ontwikkel je je. Ik weet het uit eigen ervaring. Als je een beroepsgroep ingaat die toch niet jouw plek is, dan moet je die ‘fout’ omarmen. Je weet daardoor beter wat je niét wil, waardoor je weer beter weet wat je wél wil, wat je belangrijk vindt in je werk. Dat maakt de verdere zoektocht makkelijker en het resultaat beter, weet ik nu.
Christian Stolwijk, BIM Engineer
27/07/2021