Languages
Stories

Tien Information Engineers verbonden door één tunnel

Ontdek waarom het Infranea-team achter het Antwerpse Scheldetunnelproject zo uniek is

Een uniek team voor een uniek project.

Voor Infranea is een projectteam met tien Information Engineers behoorlijk uitgebreid. Enkel voor de Rechteroever Perceel 3B (dit omvat de R1 Noord en de Kanaaltunnels), het andere project waar Infranea bij betrokken is voor de Oosterweelverbinding, is het team nog groter (lees meer over dat project hier).

Die grootte is nodig omdat verschillende disciplines in één opdracht vervat zitten: Elisa en Sasja werken op 3D-modeling, Cesar en Marius produceren de 2D-plannen, Sander doet kwaliteitscontrole en testing van de plannen, Cedric doet de 4D-coördinatie, Mark doet de coördinatie van alle technische installaties, Hassan werkte mee op 3D-modelering, Jens deed de automatisatie (en werkt nu verder op Rechteroever) en Yannick is als projectleider èn BIM-coördinator Civiel verantwoordelijk voor onder andere model-checking en clash control. Alle disciplines van Infranea zijn vertegenwoordigd, behalve het VR-team dat voor deze opdracht niet is ingeschakeld.

Wat het team écht uniek maakt, is dat ze een hechte band opgebouwd hebben. Zo maken ze bijvoorbeeld tijd voor elkaar om te luisteren naar hoe het met iedereen gaat – ook op het thuisfront. Dat wordt sterk geapprecieerd in tijden van verplicht telewerken. Voor Elisa, die werkt vanuit Spanje, was het belangrijk dat ze ook eerst een tijdje op kantoor in België heeft kunnen werken om een band op te bouwen met de collega’s. Sander vult aan dat iedereen dezelfde mindset heeft en dezelfde passie deelt voor Information Engineering. Dat maakt dat het samenwerken als team heel vlot verloopt.

Cedric geeft nog mee dat het belangrijk is dat je tijdens de lunch of vrije momenten ook tijd met elkaar doorbrengt en elkaar leert kennen. Ook waren er tijdens het project twee collega’s die op een nieuw project mochten starten. Die collega’s werden op gepaste wijze bedankt voor het werk en uitgewuifd door het team. “Die verbinding tussen de mensen onderling, maakt ons toch wel een uniek team” , besluit Cedric. Yannick bevestigt: “een collega die iets meebrengt om te eten, dat is een klein gebaar maar dat schept een band en dat werkt”.

Technologie maakt veel mogelijk, maar mensen maken het verschil.

Bij aanvang van het project voor Infranea in augustus 2020, werkte het projectteam geregeld samen in het Antwerps kantoor. In oktober kwam er echter opnieuw een lockdown in België. Iedereen moest opnieuw van thuis werken. Ook al is een team van Information Engineers vertrouwd met telewerk, toch was het ook voor hen wennen om vanuit drie verschillende landen samen te werken (Nederland, België en Spanje n.v.d.r.).

“Wij zijn uiteraard vertrouwd met telewerk, maar de uitdaging was om iedereen van het team voldoende te betrekken bij het gezamenlijk doel”, vertelt projectleider Yannick. Dankzij oplossingen zoals Microsoft Teams en BIM 360, verliep de omschakeling naar verplicht telewerk vlot. “Het verschil maak je met het motiveren van je teamleden”, legt Yannick uit. “Als iedereen hetzelfde doel wil bereiken, dan voel je dat. Door iedereen goed te informeren over de voortgang van het werk en door alle neuzen in dezelfde richting te laten wijzen, schep je een band.”

Cedric getuigt dat het voor hem geen verschil maakte om verplicht van thuis te werken. Wél miste hij de autorit naar het kantoor. “Dat is vaak een moment om even te ontkoppelen en om van werkmodus naar relaxmodus te switchen”, vertelt Cedric.

Marius mist het contact met de collega’s op kantoor. Zijn voorkeur is om terug dagelijks naar kantoor te komen zodra het mogelijk is. Voor Sander werkt de combinatie van thuiswerk met kantoorwerk het best, “maar geef me geen vijf dagen op kantoor, want dan krijg je teveel vergaderingen en ‘small talk’, terwijl ik thuis productiever kan zijn.”

Iedereen heeft duidelijk zijn of haar voorkeuren om allerlei redenen. Daarom geeft Infranea de mogelijkheid om te werken zoals ieder dat het liefst doet: telewerk, op kantoor of een hybride werkvorm. Zolang het project er wel bij vaart is dat allemaal prima.

De uitdaging van het Scheldetunnelproject

De Scheldetunnel vormt de belangrijkste schakel in de Oosterweelverbinding en zorgt voor het sluiten van de Antwerpse Ring aan de noordkant (lees meer over het project). De tunnel heeft een totale lengte van 1,8 km en wordt gebouwd volgens de “afgezonken tunnel”-methode. Hierbij worden 8 tunnelelementen van elk ongeveer 60.000 ton gebouwd in de achterhaven van Zeebrugge en vervolgens via de Noordzee en de Westerschelde drijvend naar Antwerpen gesleept. Daar worden ze na elkaar in een vooraf gebaggerde zinksleuf in de Schelde afgezonken.

Sander legt uit dat de grootste uitdaging is om de tunnelelementen te modelleren op twee verschillende geografische locaties. Dat is voor Infranea nieuw en geeft enkele problemen in de software. We hebben oplossingen gevonden en daar veel uit geleerd. “We made it work”, vertelt hij trots.

Een andere uitdaging is de informatiedoorstroming. Infranea is afhankelijk van data van andere bedrijven om te kunnen modelleren. Als daar vertraging op zit, dan wordt het spannend om deadlines te halen. Mark bevestigt dat voor het luik van de technische installaties het niet altijd evident was om tijdig over de juiste data te beschikken.

Als de revisie van de tekeningen eind april worden goedgekeurd, dan is dat een belangrijke mijlpaal voor het team. Dan kunnen de werken op het terrein starten, alsook de bouw van de eerste tunnelelementen in Zeebrugge. Daarna zal het Infranea-team inkrimpen en nog een beperkte rol spelen in het verder verloop van dit deel van het project.

Het team is een pak ervaring rijker

Yannick legt uit dat Infranea niet graag repetitief werk doet. In dit project zijn er in totaal 8 tunnelelementen met telkens 8 onderdelen. Dat betekent 64 keer dezelfde basistekening maken! Daarom is Jens aan de slag gegaan om de routinematige onderdelen te automatiseren. Dankzij dat werk zitten verschillende secties met dimensies al rechtstreeks in het model. “Er is nog steeds repetitief werk, maar enkel de meest complexe aspecten dienen handmatig gemodelleerd te worden”, zegt Yannick.

Voor dit project werd heel wat software samen ingezet en die combinatie was vrij uniek. Dynamo werd gebruikt om automatiseringen toe te voegen. Die software was nieuw voor sommigen in het team, althans om het te gebruiken op deze schaal. Ook was het volume aan scripting voor sommigen nieuw. Collega Jens heeft een enorme hoeveelheid blokjes en functies op een oneindig groot veld aan elkaar gekoppeld en met elkaar laten reageren. Dat is blijkbaar een belangrijke troef van Infranea om dit op deze schaal en met die kwaliteit in-huis te realiseren.

“We leren ook van elkaar, want iedereen brengt zijn of haar ervaring mee vanuit andere projecten”, vertelt Sasja. Dat maakt het team uniek als combinatie, maar ook veel slimmer dan als individu. Voor Cedric was de ervaring met 4D alvast heel verrijkend. Hij kan dit nu ook gaan toepassen op andere projecten. Hij begrijpt nu veel beter hoe 4D werkt en ook gebruikt kan worden voor 3D-toepassingen.

Bij Infranea wordt wel eens verteld dat we software niet ‘gebruiken’ maar ‘misbruiken’, lacht Cedric. “Daarmee bedoelen we dat de limieten worden opgezocht van wat je kan bereiken met software zoals Revit, Navisworks of Dynamo. Er bestaat nu eenmaal geen all-in-one software die alles aankan”, verduidelijkt Yannick. “Dus we combineren verschillende software en halen er dan het maximale uit”. “Elk BIM-bedrijf kan die combinatie van software inzetten, maar het is de combinatie van mensen en hun specifieke skills die uitzonderlijke resultaten mogelijk maken. Dat maakt het uniek en leuk om bij Infranea te werken”, besluit Yannick.

Samenwerken in de praktijk

Een keer per week is er een online teammeeting waarop de actiepunten, de planning en de eventuele obstakels aan bod komen. Microsoft Teams is het platform waarop het allemaal draait. “We spreken veel met elkaar. Als er een probleem opduikt, aarzelt niemand om een collega aan te spreken of om met het team samen een oplossing te zoeken”, vult Cesar aan.

(c.) Cesar en Elisa werken samen aan de Oosterweelverbinding vanuit het kantoor in Valencia.

Uit het gesprek blijkt dat alle teamleden civiele bouwkunde hebben gestudeerd en op dat vlak is er blijkbaar weinig verschil tussen België, Nederland en Spanje. De verschillen zitten eerder in de manier van werken. In Nederland bestaan er veel meer richtlijnen en regels, dan in België vindt Sander. Dus in België is er volgens hem meer vrijheid om zijn werk uit te voeren. Ook is er een generatieverschil: sommige opdrachtgevers willen nog plannen in PDF en zelfs op papier kunnen bekijken, terwijl anderen comfortabel zijn met digitale tekeningen.

Blijkbaar is het bij de Information Engineers van Infranea normaal dat af en toe iemand in de vrije tijd oplossingen bedenkt omdat ze zo gepassioneerd zijn door hun vak en de mogelijkheden die de software biedt. “Wij zien geen problemen, enkel uitdagingen” , voegt Yannick nog toe. “Als iets werkt, willen we zien hoe we het nog beter kunnen doen werken.” Dat vat de mindset van de digital engineers bij Infranea goed samen.

Meteen een tip voor kandidaten die bij Infranea willen komen werken: “Kom niet naar hier als je op zoek bent naar een routine job. Maak het beter, eenvoudiger en sneller, dat is de focus van elk team bij Infranea”, lacht Yannick.

De toekomst voor dit team

Na afloop van dit project zullen sommigen voor Rechteroever Perceel 3B gaan werken – het andere project waar Infranea bij betrokken is voor de Oosterweelverbinding. Als het mogelijk is, krijgen de mensen een project in eigen land om dichterbij huis te kunnen werken. Daarin maakt Infranea ook een verschil. Je wordt niet zomaar op een project gezet, maar er wordt veel met elkaar gesproken als een groep die de puzzel zo goed mogelijk voor iedereen probeert te leggen. Het maakt dus niet uit in welk team en met welke collega’s je gaat samenwerken, want een volgende keer werk je weer met andere collega’s. Er zijn dus geen vaste groepen en dat maakt het werken meer afwisselend en dus leuker.

Het voltallige team kijkt er naar uit om in Zeebrugge te gaan kijken hoe het eerste tunnelelement wordt gemaakt en nadien ook naar het afzinken van het eerste  tunnelelement. “Het wordt fascinerend om ons werk in realiteit te zien en hoe groots het is”, zegt Yannick. “Het is altijd bijzonder omdat het zo klein lijkt op ons scherm en dan zo groot in het echt.”

Cedric bevestigt dat hij zo vaak naar dat kleine element op zijn computerscherm kijkt en dan ziet hij de foto’s in het echt waar het meer dan twee meter groot is. Dat is indrukwekkend. Voor Marius is het een eer om op zulke grote infrastructuurprojecten in Europa te mogen werken. Dat motiveert hem. De andere teamleden bevestigen dat. “Het is zichtbaar, het is nuttig werk en dat geeft voldoening. Dit soort megaprojecten is waarom we voor dit werk gekozen hebben”, zegt Sander.

“Dit project voor de Oosterweelverbinding is van die omvang, dat het zo als documentaire op Discovery Channel kan uitgezonden worden”, lacht Cedric.

    Infranea werkt sinds het begin van de aanbesteding in 2017 voor Combinatie Oosterweel Tunnel COTU. BESIX, DEME, Jan de Nul en BAM Contractors vormen samen het consortium. Bouwheer LANTIS heeft het project aanbesteed in een Engineering en Construct (E&C) contract met een waarde van 570 Miljoen Euro. Infranea draagt zorg voor de BIM-Coördinatie Civiel, 4D Planning, BIM Coördinatie met nevenaannemer VTTI, BIM Modellering afgezonken tunnel, Scripted modelling van de tunnel en de semi geautomatiseerde productie van bekistingsplannen voor de afgezonken tunnel.

 

Als iedereen hetzelfde doel wil bereiken, dan voel je dat. Door iedereen goed te informeren over de voortgang van het werk en door alle neuzen in dezelfde richting te laten wijzen, schep je een band.

Yannick Lens, BIM Coördinator


14/03/2022

Ja, contacteer mij

Sluit het formulier