Projectomschrijving
Noorderlijn is onderdeel van het Vlaamse Masterplan 2020 en creëert een vlotte tramverbinding tussen het centrum van Antwerpen, het Eilandje en het noorden van de stad. Het project omvat de heraanleg van de Noorderleien en de Noorderlaan, het Operaplein, de Teniersplaats en een Park & Ride ter hoogte van het knooppunt van de Noorderlaan met de A12.
Het Operaplein vormt een belangrijk verkeersknooppunt in Antwerpen. Door het verkeer ondergronds te brengen wordt er extra open ruimte gecreëerd, terwijl de bereikbaarheid intact blijft. Hiermee wordt het Operaplein een centrale plek voor modern Antwerpen en zal het een contrast vormen met de historische binnenstad. Ondergronds komen drie niveaus voor bijna vierhonderd parkeerplaatsen, een auto- en een premetrotunnel. Ook wordt het bestaande premetrostation bij de opera vernieuwd en komt er een tweede station op vijftien meter diepte. Dankzij een lichtkoker van vierentwintig meter breed reikt het daglicht tot op de onderste verdiepingen.
Ter introductie van dit nieuwe verkeersknooppunt in Antwerpen aan het publiek, heeft Infranea in opdracht van de Gemeente Antwerpen een Virtual Reality (VR) omgeving gemaakt, waarin het publiek de verschillende looproutes naar het premetrostation en de ondergrondse faciliteiten kan beleven. De basis van deze VR omgeving is gevormd door het gebruik van de ontwerpdata uit o.m. Autodesk Civil3D en Revit welke vervolgens in het game-platform Unity werd gebracht.
Wat is Virtual Reality?
Er is sprake van Virtual Reality (VR) als iemand door middel van een VR-bril toetreedt tot door een computer gegenereerde virtuele wereld. Doordat je ogen elk een eigen beeld zien is het mogelijk om diepte te zien in de virtuele wereld, je kijkt dan in 3D. Met de nieuwste technieken is het mogelijk om met handgebaren objecten in de virtuele wereld te pakken en te bedienen.
Op deze wijze kunnen klanten reeds vroegtijdig het bouwproject technische valideren en zonodig aanpassen, kunnen toekomstige gebruikers al gaan ervaren hoe alles eruit gaat zien voor het effectief gebouwd is en zijn we ook in staat simulaties te maken door bijvoorbeeld koppelingen te maken met andere databronnen zoals software onderdelen of sensor-informatie. Onze VR-oplossingen zijn daarmee in diverse fases van projecten van toegevoegde waarden en bieden grote meerwaarde als onderdeel van de Life Cycle.