Languages
Stories

Een gesprek met BIM-coördinator Anass Fizazi

Hoe gaat het op project… Theemsewegtracé?

We vroegen aan digital engineer Anass Fizazi (28) van Infranea wat de status is van het project Theemsewegtracé en wat zijn bijdrage is om van dit project een succes te maken.

Waarom heb je destijds voor Infranea gekozen?

Ik heb Civiele Techniek gestudeerd aan Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch. Toen ik twee jaar geleden afstudeerde, kon ik meteen kiezen tussen vijf werkgevers. De keuze viel op Infranea. Vooral omdat ik bij Infranea veel meer enthousiasme voelde en ik zag dat de mensen hier gewaardeerd werden. In de andere sollicitatiegesprekken was de persoonlijke benadering minder.

Wat doe je precies bij Infranea?

Ik ben begonnen als BIM-coördinator en 3D-modelleur bij Parkway 6. Vervolgens als infra-ontwerper bij het project De Entree (Stationsplein Amsterdam). Momenteel ben ik 4D-coördinator bij Theemswegtracé, waar ik inmiddels ook de BIM-coördinatie doe.

Theemswegtrace

Nederland, infranea, visualisatie

Hoe ziet je werkdag er uit?

Je vindt me 9 van de 10 keer in de keet op de bouwplaats. Ik zit hier momenteel naast 30 meter hoge stellingen. Die staan er om palen in de grond te schroeven. Geloof me, dat voel ik hier op mijn werkplek (lacht). Mijn dag ziet er eigenlijk telkens anders uit. De rode draad doorheen mijn opdracht is om de verbindende schakel te zijn. Noem me gerust een “verbinderaar”. Ik moet veel overleggen en modellen toetsen.

Wat is je specialiteit?

Ik ben een BIM-coördinator in 3D, 4D én 5D. Een 4D-coördinator koppelt in 2D of 3D de planning aan het BIM-model en signaleert hierin raakvlakken, maar ik ga nog een stap verder. Ik koppel de planning aan metadata van objecten, waarnaar er interessante informatie gegenereerd kan worden. Er kunnen bijvoorbeeld voorspellingen worden gedaan van de hoeveelheid benodigde kubieke meter beton in een bepaalde fase van het werk. Daarnaast kan de logistieke planning gevisualiseerd worden om ook hierin risicovolle raakvlakken te signaleren. Ik gebruik Synchro Pro software om dit te realiseren.

Wat zijn de grootste uitdagingen?

Er komen veel zaken samen in de procescoördinatie: veel disciplines, verschillende software en uiteraard een heel divers team. Mijn opdracht is dat het voor iedereen moet werken. Daarvoor moet ik van al die mensen de juiste input geleverd krijgen. Dus dan moet je vooraan in het proces sturen om achteraan de laatste schakel sluitend te krijgen.

…vooraan in het proces sturen om achteraan de laatste schakel sluitend te krijgen.

Anass Fizazi – BIM-coördinator

Een uitdaging daarbij is bijvoorbeeld dat niet iedereen fysiek bij elkaar zit, dat maakt samenwerken er niet eenvoudiger op. Je moet uiteraard ook je plek afdwingen in zo’n projectorganisatie. Wellicht de grootste uitdaging is om mensen de meerwaarde van BIM te laten inzien. Dat vergt nog steeds een inspanning. BIM blijft in de infra-wereld vrij nieuw, het is nog niet altijd de standaard.  

Hoe los je dat op?

Ik heb ten eerste mijn plek afgedwongen in het procesteam. Daarna ga ik alle partijen overtuigen van de meerwaarde van BIM. Vergeet niet dat BIM een inspanning vergt, waarvan je aanvankelijk niet direct een resultaat ziet. Je moet dus een stuk visie overbrengen en mensen inspireren om medewerking te verkrijgen.

Waar heb je dat geleerd?

Dat krijg je eerlijk gezegd niet mee tijdens je studies. Voor dat deel van de job word je niet echt opgeleid. Dat gaat over soft skills, dat is meer verbonden met je persoonlijkheid denk ik. Je moet durven doorgaan en oplossingen blijven zoeken. Dat vergt creativiteit. Hier bij Infranea krijg ik gelukkig heel wat feedback van collega’s, waardoor je weer nieuwe inzichten krijgt en nieuwe wegen kan vinden om je BIM-doelen te realiseren.

Wat is de status van het Theemswegtracé?

Wat het gedeelte Infra betreft, zijn we bijna halfweg. Dat betekent alles dat zich onder de spoorwegbrug afspeelt, zoals wegen verbreden en verleggen bijvoorbeeld. Wat het civiele betreft, dat is het constructief gedeelte met een spoorbrug van circa 4 km. Die werken zijn pas gestart. Het officiële startschot is gegeven en het groot materieel komt ter plaatse. Tegen 2020 zouden de betonconstructies inclusief 2 stalen boogbruggen klaar moeten zijn.

Wat heb je geleerd op dit project dat je op andere projecten kan toepassen?

Vooral om zelfstandig te leren werken en je plan te trekken. Ik heb al veel geleerd hier vanuit mijn coördinerende rol, waardoor ik veel van het procesmatige van nabij kan volgen. Je krijgt als het ware een helikopterzicht om mee sturing te kunnen geven vanuit het procesteam. Daarnaast komt Jaap De Boer (operationeel manager van Infranea, red.) om de 2 weken een halve dag hier werken. Zijn ervaring en ideeën helpen mij ook echt.

 

Jaap De Boer bij Anass

 

Tips voor pas-afgestudeerden die in je voetsporen willen treden?

Wat mij veel heeft geholpen is een heel nieuwsgierige houding aannemen. Als ik een antwoord of werkwijze niet meteen kan plaatsen, dan blijf ik doorvragen. Daarnaast moet je beseffen dat je studie je onvoldoende voorbereid op werken in 3D. Bijscholen is dus een must. Bij Infranea krijgen we die kans. Medewerkers komen het zelf uitleggen of je kan een cursus volgen. Ook daar moet je uiteraard zelf het initiatief toe nemen.

Wat is je droomproject?

Theemswegtracé is al een heel uitdagend project (lacht). Het is echt ingewikkeld. We werken in een petrochemisch terrein vol raakvlakken, leidingen en risico’s. Dit is dus al een high-end project voor mij. Het zou me wel interesseren om projecten in het buitenland te doen en daar te kijken hoe ze het aanpakken. Die ervaring zou ik dan kunnen overbrengen op de collega’s hier in Nederland en België.


Word jij onze nieuwe collega? Ontdek onze vacatures


11/02/2019

Ja, contacteer mij

Sluit het formulier