Languages
Project

Prinses Beatrixsluis

Nieuwegein (Nederland)

Projectomschrijving

Het lekkanaal verbindt de Lek met het Amsterdam Rijnkanaal en vormt daarmee een belangrijke scheepvaartverbinding tussen Amsterdam en Rotterdam. De monumentale Beatrixsluis vormt met haar twee kolken een knelpunt op deze verbinding vanwege het toenemende aantal schepen en de afmetingen van de hedendaagse duwvaart. Rijkswaterstaat heeft besloten om een derde sluiskolk aan te leggen, zodat de wachttijden voor de scheepvaart acceptabel blijven.


Onze aanpak

Het project wordt virtueel gebouwd, beheerd en onderhouden, voordat het in het echt gebouwd wordt. Alle tekeningen en documenten komen uit een model dat integraal gecontroleerd is op maakbaarheid, onderhoudbaarheid en veiligheid. De informatie van alle disciplines is integraal gekoppeld en voor realisatie gecontroleerd. Zo is een VR-model gekoppeld aan de software-applicatie om het dynamisch gedrag van het systeem te testen en te valideren met de eindgebruikers. Dat wordt een “digitale tweeling” van de sluis, die ook gebruikt kan worden voor opleiding van de bedienaars. Het projectteam tracht de informatie uit het model direct, met zo min mogelijk nabewerkingen, als datasets uit te leveren voor het bouwen en beheren.

Dit project heeft in 2017 de EBP BIM award gewonnen.

 

 

Doorlooptijd

Start : Najaar 2015
Oplevering : Zomer 2019

Opdrachtgever

  • Rijkswaterstaat
  • Sas van Vreeswijk, BESIX, Heijmans, Jan de Nul, Rebel, TDP

Partners

Besix
Heijmans
Jan de Nul
Martens en van Oord
Agidens

Budget

180 miljoen euro

Projectcoördinator

Maarten van den Berg & Peter Schakel

Tijdens een design review met Rijkswaterstaat en de vereniging van binnenvaartschippers Schuttevaer zijn de sluis en afmeervoorzieningen virtueel geïnspecteerd. Daarbij gaven de schippers aan dat de huidige en door Rijkswaterstaat voorgestelde afmeervoorzieningen niet voldoen, waardoor zij met draaiende schroef de schepen op hun plaats moeten houden. Hierdoor spoelt de bodem van het kanaal uit wat resulteert in kademuur instabiliteit. Aan de hand van het model is een nieuw ontwerp met hoge bolders voorgesteld dat wel voldoet. De schippers hebben in de VR-simulatie aangegeven welke markeringen zij nodig hebben om het sluizencomplex eenvoudig en schadevrij te kunnen passeren.

Maarten van den Berg

Ja, contacteer mij

Sluit het formulier