De Koningstunnel is een complex kunstwerk naast het centraal station in Den Haag, met in- en uitvoegstroken en verschillen in het aantal rijstroken per verkeersbuis en tunneldeel. Deze tunnel bevat ook ruim veertig technische installaties, zoals verlichting, ventilatie, verkeersdetectie, enz. In 2019 worden alle verouderde installaties vervangen en nieuwe toegevoegd om te voldoen aan nieuwe eisen op het vlak van tunnelveiligheid. Ook wordt het dienstgebouw gemoderniseerd en uitgebreid.
Om de verwerkingstijd drastisch te verminderen, combineert Infranea parametrisch modelleren met computational design. Op basis van een 3D-laserscan van de tunnel en de ‘as built’ data heeft Infranea in Revit, met Dynamo-scripts, een volumemodel gecreëerd. In dit model worden de nieuwe tunneltechnische installaties geplaatst. Hiervoor genereren de BIM-engineers assen uit de puntenwolk, die als basis dienen voor de projectering van de installaties. Vervolgens zijn de installatieonderdelen als 3D-objecten met variabele specificaties en afmetingen vastgelegd. Deze vormen de basis voor het parametrisch ontwerpen van alle installaties, die bij aanpassing van apparaattype, tussenafstand of aantal met één druk op de knop opnieuw te genereren zijn.
Op het project Koningstunnel is BIM echt een succes en ik ben ervan overtuigd dat we al veel knelpunten hebben opgelost. BIM op het project bespaart rework. Clashes in het werk oplossen is duurder, dan er op voorhand goed over nadenken met ondersteuning van het BIM-model.
Integraal Uitvoeringsmanager
Start : september 2017
Oplevering : november 2019
Gemeente Den Haag
– Siemens
– Heijmans Infra
– Heijmans Utiliteitsbouw
– Fit B.V.
– Ingenieursbureau Verhoeven en Leenders
25 miljoen euro
– Jeroen Groenewegen