Languages
Stories

Maak kennis met Infranea’s digital engineers in Valencia

Patricia Moreno Barbero, architect-ingenieur en BIM-manager bij Infranea, legt ons uit wat de voordelen zijn van de samenwerking met Infranea’s digital engineers in Valencia en waarom projecten in Nederland en België om deze krachten staan te springen.

Zeven Spaanse digital engineers bij Infranea.

“Het team digital engineers van Infranea is alom bekend in Nederland en België, maar niet iedereen is zich bewust van deze zogenaamde ‘Spanish connection’ (de bijnaam voor onze Spaanse collega’s, ed.). Zeven digital engineers zijn Spaans en vier van hen wonen in Valencia.”

Patricia was zes jaar geleden een van de eerste Spaanse pioniers bij Infranea. In de tussentijd zijn daar nog eens zes Spaanse digital engineers bijgekomen; vier van hen werken op het kantoor van Infranea in Valencia – Elisa, Saray, Ignacio en Patricia – en de overige drie – Sergio, César en Pablo – wonen in België.

“Valencia is de op twee na grootste stad van Spanje en biedt een fantastische combinatie van stad, zon, strand … én de gerenommeerde Universitat Politècnica de València, de Technische Universiteit van Valencia, met een focus op wetenschap en technologie. Valencia organiseert bovendien elk jaar het Congreso Internacional BIM, de internationale BIM-conferentie EUBIM.” (Infranea is een van de hoofdsponsors van dit evenement.)

patricia infranea

 

“Samenwerken met onze digital engineers in Valencia spreekt voor zich. Uiteindelijk is het een slimme manier voor bedrijven om sneller vooruit te komen in een sector die met man en macht probeert digitaal talent met de juiste mindset binnen te slepen.”

Patrica Moreno Barbera

Digital engineering is als een universele taal.

Het Spaanse team spreekt natuurlijk Engels, maar sommige woorden in de bouw zijn erg specifiek en moeilijk te vertalen; om verwarring te voorkomen houdt Infranea een lexicon bij met vaktermen.

“Gelukkig hebben we de afgelopen jaren gezien dat Engels de universele taal van digital engineering is geworden,” aldus Patricia. “Op onze Infranea-kantoren in België en Nederland, en ook op de hoofdkantoren van klanten als BESIX en DEME, vormt taal niet langer een obstakel.”

Natuurlijk is nog niet iedereen op de bouwplaats vertrouwd met de Engelse taal, maar over het algemeen werken de Spaanse digital engineers niet op locatie.

“We doen trouwens wel ons best om een paar typisch Nederlandse woorden te leren, zoals ‘lekkere frietjes’, ‘doei’ en ‘tot ziens’ (lacht).”

De meeste Spaanse werknemers begonnen als trainees met een stage bij Infranea in Breda. Het is de perfecte manier om je onder te dompelen in de wereld van digital engineering en tegelijk de Nederlandse en Belgische cultuur te ontdekken. Voor het Spaanse team is het belangrijk dat de website van Infranea in het Spaans beschikbaar is, zodat ook in Spanje nieuwe projecten en talenten kunnen worden aangetrokken.

Afstanden verdwijnen dankzij digitalisering.

“Recent nog werkten we aan een project in Canada. Het projectteam bevond zich in Brussel, terwijl Infranea vanuit Breda werkte en in Valencia de visualisaties maakte”, legt Patricia uit. “Alles verliep soepel omdat iedereen gedisciplineerd genoeg was om vragen binnen twee uur te beantwoorden.”

Voor Patricia is afstand ondergeschikt; alles draait om goed projectmanagement, heldere afspraken en een zekere mate van discipline. Voor haar team voelt het erg natuurlijk aan om dagelijks te werken met digitale tools als Google Drive, Skype, WhatsApp enz.

Bovendien bieden klanten meestal een VPN-verbinding naar hun servers aan. Die maakt het mogelijk om in realtime op afstand te werken. Het idee dat je in dezelfde ruimte moet zitten om als team efficiënt te kunnen werken behoort tot de verleden tijd.

“Soms kun je vanaf een afstand zelfs beter dingen voor elkaar krijgen,” vindt Patricia. “Het gaat uiteindelijk allemaal om de juiste mentaliteit. We willen voorkomen dat mensen elkaar niet aanspreken enkel en alleen omdat ze niet met elkaar op kantoor zitten. Daarom stimuleren we teamleden om in contact te blijven en elkaar regelmatig op te zoeken. En als dat nodig is, pakken we het vliegtuig om elkaar in levenden lijve te zien.”

De werkkrachten die nu de arbeidsmarkt betreden, behoren tot de eerste generatie die is opgegroeid met digitale technologie. Dat zal de manier waarop ingenieurs met elkaar samenwerken voorgoed veranderen. Vanwege de schaarste op de arbeidsmarkt zullen grensoverschrijdende samenwerkingen met digital engineers het nieuwe normaal worden.

Enkele collega’s van ons Spaanse team

 

Wat maakt het Spaanse team uniek?

“Wij zijn in de eerste plaats een deel van Infranea”, legt Patricia uit. “Eigenlijk verschillen we niet van onze collega’s. We hebben dezelfde vaardigheden en gebruiken dezelfde methodes en tools. Al onze teamleden hebben één of meer ingenieurs- en BIM-diploma’s op zak. Sommigen van ons hebben in het buitenland gestudeerd, onder andere in het VK en in België. César bijvoorbeeld vertrok voor een jaar naar Hong Kong om er aan de universiteit te studeren. En Pablo woonde op de Filipijnen waar hij vrijwilligerswerk deed.”

Deze internationale mindset is ongetwijfeld een ander sterk punt van het Spaanse team.

“Vanwege de aard van ons werk voelt het voor ons heel vanzelfsprekend om met mensen in verschillende landen en met verschillende achtergronden samen te werken. Reizen is geen probleem. Ik denk dat we – omdat onze werkplek op afstand is – zelfstandig moeten kunnen werken,” concludeert Patricia.

Eén ding staat vast. Infranea slaagt erin ruimdenkende, hoog opgeleide en sterk gemotiveerde mensen aan boord te halen in Valencia. Een echte win-winsituatie waar bedrijf én klant de vruchten van plukken!

Werken met een team van digital engineers

Een weg terug is er niet. De bouwsector gaat resoluut digitaal. Projecten zullen complexer, digitaler en internationaler worden dan ooit. Afstand mag niet langer een excuus zijn.

Wat is het potentieel van digital engineering? Hoe helpen de digital engineers van Infranea de infrawereld transformeren?

Lees hier het interview met Johan Kuppens, Digital Director VK

14/09/2019

Ja, contacteer mij

Sluit het formulier